Przepis i sposób przygotowania na: sernik z polewą toffi
Przepis na spód:
Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przyklepujemy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową.
Przepis na masę sernikową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym jajku - miksując na niskich obrotach w odstępie czasowym ok. 1 minuty. Po dodaniu wszystkich jajek do masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.
Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na polewę:
Krówki wraz z masłem (1 łyżka) i mlekiem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając (nie zagotowujemy!). Po ściągnięciu polewy z ognia odstawiamy ją na 5 minut do ostygnięcia i następnie przelewamy ją na wierzch sernika delikatnie wyrównując. Po tej czynności sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.