Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moussaka

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki
białe wino 100 ml
cukier 1/2 łyżeczki
masło 60 g
mąka 3 łyżki
mleko 300 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mozarella tarkowana 180 g
bakłażan
jagnięcina 500 mielona
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka

Bakłażan pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i zostawić pół godziny na durszlaku. Piekarnik ustawić na funkcji grillowania lub 200 stopni z termoobiegiem. Osuszone i posolone plastry bakłażanów, posmarować z dwóch stron oliwą, ułożyć na kratce z piernika lub blasze. Grillować około 20 minut, aż się zarumienią ( jeżeli pieczemy bakłażany na blaszce należy je przełożyć po 10 minutach na drugą stronę).

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucić na patelnię z oliwą,zeszklić na wolnym ogniu, aż będzie miękka (około 8 minut). Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć, dodać cynamon, sól i pieprz pod koniec smażenia. Wlać wino, a po chwili dodać pomidory i cukier, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić przez około 30 od czasu do czasu mieszając, a na 10 minut przed końcem dodać oregano. Doprawić w razie potrzeby dodatkowo solą i pieprzem.

Sos beszamelowy przygotowanie: Mało roztopić w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Odstawić na bok.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu oraz polać 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego oraz 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać resztą sosu beszamelowego. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się zapiecze (około 20-30 minut).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 27.03.2014 22:11
Dobre danie.
as28 27.03.2014 20:34
cudowna i pyszna zapiekana
kasienka23 26.03.2014 17:31
nie mogę doczekać się sezonu na bakłażany, pyszne danie!
ppaulina 22.12.2013 18:06
z chęcią bym skosztowała
Stenka 05.05.2013 12:00
ciekawy przepis
Granita 21.02.2013 03:39
wyrazista i zdrowa
Bernadeta1 20.02.2013 00:17
ślinka leci na widok takiej zapiekanki,pycha
miroslawa 19.02.2013 04:25
fantastyczne danie, tyle razy się przymierzałam do tego, aż w końcu trzeba będzie zrobić
Cukiereczek13 18.02.2013 20:32
pyszna zapiekanka ;)
Noruas 18.02.2013 20:32
bardzo ładnie się prezentuje, a dzięki warzywom jeszcze zdrowe. Dodatek cynamonu...intrygujący :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak