Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt, który zawsze wychodzi. Baza to tortu.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
sól 1 szczypta
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt, który zawsze wychodzi. Baza to tortu.

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy już będzie sztywna dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy.
Krok 1 - Biszkopt, który zawsze wychodzi. Baza to tortu. foto
2
Do sztywnej piany z cukrem stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Odstawiamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ręcznie mieszamy delikatnie, aby wpuścić powietrze do ciasta.
Krok 2 - Biszkopt, który zawsze wychodzi. Baza to tortu. foto
3
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach 25 - 30 minut.
Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe ciasto w formie opuszczamy na blat z wysokości choćby 10 cm. Ciasto już nie opadnie.
Krok 3 - Biszkopt, który zawsze wychodzi. Baza to tortu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 18.02.2013 13:56
Super przepis, dobrze jest mieć dobry, sprawdzony patent na taki smaczny i ładnie się prezentujący biszkopt, można go sobie potem podawać w dowolny sposób, różnorako przekładać dowolnymi masami, świetne, muszę zapisać sobie ten przepis,bo z pewnością warto go mieć w swoich kulinarnych notatkach, przepisach.
babajaga1969 18.02.2013 13:40
fajny sposób z tym upuszczaniem placka :), kiedyś go wypróbowywałam i chyba działa :) - a Twój biszkopt jest ładnie wyrośnięty :)
Laila2786 18.02.2013 13:23
dobry przepis
Laila2786 18.02.2013 13:23
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak