Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb wielozbożowy na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mąka żytnia 50 gram
mąka owsiana 50 gram
zakwas żytni 150 gram
drożdże 15 gram
woda letnia 180 mililitr
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mąka pełnoziarnista 100 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: chleb wielozbożowy na zakwasie

Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 18.02.2013 13:08
Marzy mi się taki domowy chlebek na zakwasie.
gosia1988 18.02.2013 11:34
domowy chlebek najlepszy - nie ma porównania do tych kupnych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak