Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe w kształcie serca
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie ciasto czekoladowe! Przepis jest bardzo prosty do wykonania, a w nagrodę dostajemy wspaniałe, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto. Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, chwilę po oblaniu go czekoladową polewą. Mniam!
Jak przygotować ciasto czekoladowe w kształcie serca
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól (wszystkie suche składniki). Wlać mleko, dodać olej i ekstrakt z wanilii. Całość miksować na wolnych obrotach 2 minuty, dodać jajko, ubijać kolejne 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub okrągłą o średnicy 20 cm wysmarować olejem lub masłem, wysypać mąką (tak, aby tylko pokrywała tłuszcz-nadmiar mąki odsypać). Ciasto przelać do formy i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Przygotować polewę: Cukier, śmietankę i miód zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ!
Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.
Gdy ciasto ostygnie postawić na blaszkę z kratką, polewać od środka czekoladą, tak aby spływała po cieście, boki wygładzić nożem.
Polewę na ciasto czekoladowe można wylewać stopniowo. Jeśli coś zostanie to po wystygnięciu masy, pozostałą częścią można robić wzorki lub tzw. freski mezgi ;)
Jeśli pozostała masa będzie już zbyt twarda należy podgrzać ją kilka sekund w mikrofalówce. Można także do wzorków użyć polewy, która spłynęła do blaszki. Masa jest bardzo plastyczna więc można kombinować na różne sposoby.