Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe w kształcie serca

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Słodki przepis na ciasto czekoladowe, bardzo proste w wykonaniu i obłędnie pyszne. Warto je zrobić w formie serca, aby wyrazić w ten sposób swoje uczucia. 

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier drobny 1 szklanka
kakao 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
mleko lub maslanka 3/4 szklanki
olej 1/3 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
czekolada gorzka 180 g
śmietanka kremowa 120 ml
cukier 1i 1/2 łyżki
syrop klonowy 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe w kształcie serca

Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie ciasto czekoladowe! Przepis jest bardzo prosty do wykonania, a w nagrodę dostajemy wspaniałe, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto. Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, chwilę po oblaniu go czekoladową polewą. Mniam!   

Jak przygotować ciasto czekoladowe w kształcie serca

1

 Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól (wszystkie suche składniki). Wlać mleko, dodać olej i ekstrakt z wanilii. Całość miksować na wolnych obrotach 2 minuty, dodać jajko, ubijać kolejne 2 minuty.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub okrągłą o średnicy 20 cm wysmarować olejem lub masłem, wysypać mąką (tak, aby tylko pokrywała tłuszcz-nadmiar mąki odsypać). Ciasto przelać do formy i piec 30-40 minut do suchego patyczka.

Studzić na kratce.

3

Przygotować polewę: Cukier, śmietankę i miód zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ!

Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.

4

Gdy ciasto ostygnie postawić na blaszkę z kratką, polewać od środka czekoladą, tak aby spływała po cieście, boki wygładzić nożem.

Polewę na ciasto czekoladowe można wylewać stopniowo. Jeśli coś zostanie to po wystygnięciu masy, pozostałą częścią można robić wzorki lub tzw. freski mezgi ;)

Jeśli pozostała masa będzie już zbyt twarda należy podgrzać ją kilka sekund w mikrofalówce. Można także do wzorków użyć polewy, która spłynęła do blaszki. Masa jest bardzo plastyczna więc można kombinować na różne sposoby.

Ciasto czekoladowe znakomicie wygląda, gdy użyjemy do niego formy w kształcie serca. Jeśli jej nie mamy, ciasto pieczemy w okrągłej tortownicy, ścinamy boki i wtedy robimy serce. Ja przekroiłam ciasto na 4 i zrobiłam 4 małe serduszka zamiast 1 dużego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 19.04.2014 01:04
mocno czekoladowe
polly66 27.11.2013 16:39
Czekoladowe, wilgotne, czekoladowe i jeszcze raz czekoladowe... Ooo Mmmmmmnnnom...Boskie. Akurat na zimowe wieczory ^^
rjustysia 12.08.2013 20:52
Bardzo podoba mi się ten przepis, akurat takiego szukałam. Zaraz je zrobię, bo miała w planach :)
marines27 13.06.2013 11:51
uwielbiam takie ciasta
Dorian 11.04.2013 18:58
super wyglada
gacopierz23 11.04.2013 15:55
szybkie, delikatne ciasto
artur7 06.04.2013 17:21
pysznie wyglada mocno czekoladowe
bartek8585 03.04.2013 18:27
genialny przepis i świetne zdjęcia.
Elżbieta17 03.04.2013 17:16
mocno czekoladowe- pycha:)
Malgorzata549 17.03.2013 17:50
uwielbiam wszystko co zawiera w sobie czekolade :)
karolina1869 09.03.2013 17:38
ciastko wygląda pieknie a jak się czyta przepis smakuje zapewne rewelacyjnie
Anna152 22.02.2013 11:56
po prostu rewelacja!!!!!!!
Bernadeta1 20.02.2013 00:14
pyszne ciasto
dwa pokoje z kuchnią 19.02.2013 11:05
wygląda bosko!
Gary Michy 18.02.2013 19:15
Faktycznie nie pomyślałam o zdjęciu w przekroju.. Ciasto w środku jest wilgotne, ale nie mokre -taka czekoladowa bułka polana dodatkowo czekoladą:) Ciasto wymyślone specjalnie dla męża, który czekoladę zagryza czekoladą :) Dziękuję za miłe komentarze :)
Beatris 18.02.2013 12:16
Odwiedziłam Twój blog. Piękne zdjęcia. Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia tego ciasta w przekroju. Ale i tak warto polecić ten przepis. Pysznie się zapowiada.
V_kuchareczka 18.02.2013 10:47
pyszne
Sylwia26 18.02.2013 10:42
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak