Zapiekanka afrykańska

Zapiekanka afrykańska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    50 dkg
  • bakłażan

    30 dkg
  • pomidor

    40 dkg
  • mielone mięso

    40 dkg
  • małe cebulki

    5 sztuk
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • rosół grzybowy z kostki

    2 szklanki
  • cukinia

    20 dkg
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać drobno posiekane cebulki, oliwę, lekko posolić, oprószyć mąką i znów dobrze wymieszać. Zalać dwoma szklankami rosołu z kostki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i upiec (ok. 1 godziny) - masa powinna się na wierzchu przyrumienić. Podawać na gorąco w naczyniu do zapiekania, posypane siekaną natką. Jest to typowe danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad lub kolację.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

28.04.2012 23:30
fajna

Iwona51

31.01.2012 10:12
fajna

m1monika

11.06.2011 23:59
super

elwal

11.08.2010 10:32
ja taką zapiekankę robię też z patisonem ;)

lucyna15

25.07.2010 09:55
yyyyy rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat