Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowo - miodowy spód:
mąka pszenna 150 g
czekolada mleczna 50 g
czekolada gorzka 50 g
masło 50 g
miód akacjowy 3 łyżki
gęsta śmietana 1 łyżka
kardamon ½ łyżeczki
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
żółtko jajek 2 szt.
Serowa masa:
cukier puder 180 g
śmietana 30% 100 ml
białko 7 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
Składniki dodatkowe:
cukier puder do oprószenia
ananas z puszki 565 g
twaróg 800 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie

Kroki postępowania

1
Do dużej misy przesiać mąkę pszenną. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, miód, śmietanę, żółtka, kardamon oraz obie czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
2
Masę czekoladowo - miodową wyłożyć do formy o wymiarach 30 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 2 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
3
Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do niego cukier puder. Wymieszać.
Krok 3 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
4
Plastry ananasa odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Starannie zmiksować przy użyciu blendera.
Krok 4 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
5
Do masy serowej dodać puree ananasowe i ubitą na sztywno śmietanę. Wymieszać.
Krok 5 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
6
Połączyć z proszkiem budyniowym.
Krok 6 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
7
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczony spód czekoladowo - miodowy.
Krok 7 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto
8
Formę z ciastem ustawić w większej formie, wypełnionej do połowy wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 80 minut. Po wystudzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem i udekorować kwiatami z suszonego ananasa.
Krok 8 - Sernik ananasowy na czekoladowo - miodowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 01.03.2013 22:18
tylko smaku mi narobiłaś :)
malaczarna23 18.02.2013 10:09
taki serniczek to by sie zjadło :)
-Natka- 17.02.2013 23:40
Sernika z ananasem jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo smakowicie. Muszę wypróbować.
Beatris 17.02.2013 22:37
Piękne i smakowite zdjęcia, szczegółowy opis. Przepis wart polecenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak