Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek czosnkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
woda 0,6 l
cukier 2 łyżeczki
sól smak
Czosnek suszony Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek czosnkowy

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlewam wodę i mieszam w niej drożdże z dodatkiem cukru,soli, kurkumy i czosnku granulowanego do całkowitego rozpuszczenia składników.
Do przygotowanej mąki na stolnicy powoli wlewam drożdżowy zaczyn i wyrabiam ciasto.
Krok 1 - Chlebek czosnkowy foto
2
Z wyrobionego ciasta formuję bochenek i przekładam na blaszkę posmarowaną odrobiną tłuszczu po czym robię na nim delikatne nacięcia. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładam blaszkę na 45 minut.
Krok 2 - Chlebek czosnkowy foto
3
Po upieczeniu odstawiam do wystygnięcia i jest już gotowy. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Krok 3 - Chlebek czosnkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.07.2013 11:34
domowy najlepszy
jordi 15.05.2013 15:25
wyjątkowy,bo domowy
Pietruszka 11.05.2013 22:37
ładnie wygląda
Granita 05.05.2013 09:13
nie ma to jak domowe pieczywko
kika100 29.04.2013 11:02
bardzo lubię domowy
Rybciia 26.04.2013 14:25
mi smakuje :-)
jozefinach 23.04.2013 21:05
Moje smaki.
paulina2157 19.04.2013 10:53
pięknie wyrósł
m1monika 18.04.2013 10:48
to coś dla mnie :-)
caralajna 13.04.2013 07:46
fajny chlebek
Kasia36 19.03.2013 21:43
zapachnisto- zawalisty :), smaczny
Ewelina38 07.03.2013 12:37
bardzo lubię czosnek więc taki chlebek na pewno mi posmakuje :)
Margo1 28.02.2013 13:05
lubię taki chlebek
Ada-Gaba 22.02.2013 11:39
chętnie spróbuję
Bernadeta1 20.02.2013 00:47
bardzo smacznie wygląda
Ewelina47 19.02.2013 20:44
ojj czosnkowy musi być pycha
kika100 19.02.2013 14:30
aż ślinka cieknie
Beatris 18.02.2013 23:02
O widzę, że temperatura i czas pieczenia się zmienił...
anemon 18.02.2013 14:44
Beatris masz rację, nie ma takiej możliwości, aby kilogramowy bochenek upiekł się w tak niskiej temperaturze w tak krótkim czasie.
aisza1 18.02.2013 10:58
czosnkowego jeszcze nie piekłam
Beatris 17.02.2013 23:45
Może przez te 20 minut w temperaturze 150 stopni ma wyrastać, bo nic o tym wcześniej nie piszesz? Wydaje mi się, że to nie jest czas i temperatura pieczenia, to wg mnie za krótko i za mała temperatura na pieczenie.
Laila2786 17.02.2013 22:09
taki domowy jest najlepszy
David 17.02.2013 21:10
tak, jest ok
anemon 17.02.2013 20:20
Mam pytanie: czy napewno czas i temperatura pieczenia podana jest prawidłowo?
meg1984 17.02.2013 14:21
chętnie bym taki spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak