Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kwaśna 1 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 6 szt
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
spirytus 0,5 kieliszka
mąka około 65 dkg
marmolada
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka.
Krok 1 - Róże karnawałowe foto
2
Każde kółko na brzegu nacinać nożem.
Krok 2 - Róże karnawałowe foto
3
Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć.
Krok 3 - Róże karnawałowe foto
4
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 4 - Róże karnawałowe foto
5
Wykładać róże na ręcznik papierowy
Krok 5 - Róże karnawałowe foto
6
Środki udekorować marmoladą
Krok 6 - Róże karnawałowe foto
7
Gotowe róże obsypać cukrem pudrem
Krok 7 - Róże karnawałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 29.01.2014 19:46
Super pomysł a i nadzienie różnorakie można zrobić.
Magda24 17.02.2013 14:54
ładne
PaniMISIOWA 17.02.2013 13:15
super są
manaika 17.02.2013 11:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak