Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl.
margaryna 2/3 kost.
jajko
sól szczypta
Nadzienie:
czosnek 2-3 ząbki
śmietana 12% 1 szkl.
jajko 2 szt.
ser starty 5 dkg.
oliwa 2 łyżki
tymianek kilka listków
natlka pietruszki 1 łyżka
sól i pieprz
cebula 2 szt.
grzyby leśne 1/2 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z grzybami

na stolnicę wysypać mąkę dodać sól,margarynę i posiekać nożem wbić jajko i dodać 2-3 łyżki przegotowanej i wystudzonej wody a następnie zagnieść kruche ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30min.W międzyczasie przygotować nadzienie,obrać cebule i czosnek drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie,wsypać pokrojone,oczyszczone i umyte grzyby wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.Po 30min.rozwałkować ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy do tarty,ponakłuwać widelcem,położyć pergamin i posypać grochem lub fasolą wstawić do piekarnika i piec w temp.200st.ok.10min.wyjąć zdjąć groch oraz pergamin a na podpieczone ciasto kruche wyłożyć przygotowany farsz,w naczyniu wymieszać śmietanę z jajkami i startym serem,zalać grzyby i piec jeszcze 30min.w temp.190st.przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.12.2013 07:15
rewelacyjne danie
Motorek 01.09.2013 11:17
dla mnie bomba
pajbek 17.02.2013 11:44
To musi być pyszne :-)
Adam/ZUB3R 17.02.2013 11:19
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak