Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kaczki z jabłkami

5.0
(135)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
pomarańcza 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jabłka 2 sztuki
masło 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki z jabłkami

Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy.
Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut.

Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy. Jak jabłka się podsmażą, wyjmujemy je.

Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.
Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.

Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami.

Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 minut w osolonej wodzie.

Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chili i posypać odrobina startego żółtego sera.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marek123 13.12.2020 15:13
UWAGA NA TEN PRZEPIS! Musiałem aż założyć konto, żeby skomentować ten przepis i przestrzec innych przed zmarnowaniem czasu i jedzenia. Autorka, albo nie gotowała dania według swojego przepisu, albo nie wie jak powinna smakować dobrze przygotowana kaczka. Czosnek dodać i smażyć dłuższą chwilę z kaczką? Nie będzie gorzkie? Ile smażyć? Jak powinno wyglądać mięso? Czy jest jakaś szansa, że będzie soczyste i miękkie według tego przepisu? To, że w składzie jest jabłko i pomarańcza o niczym nie świadczy.
Doradca Smaku 14.12.2020 18:06
Rozumiem, że przepis nie przypadł Ci do gustu. Chociaż jego autorka dość szczegółowo opisała sposób przygotowania, być może nie dla każdego jest on wciąż wystarczająco jasny. Dlatego zostanie uzupełniony o brakujące kwestie, które wymieniasz w swojej wypowiedzi. Zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami na kaczkę, bo w serwisie jest ich bardzo wiele :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
ppaulina 19.07.2013 21:37
cudnie się prezentuje
PaniMISIOWA 17.02.2013 13:22
pyszny obiadek
Katarzyna26 17.02.2013 12:17
Dziękuję była wyborna :)
marcia7 17.02.2013 11:44
fajny zestaw
PIOTR11 17.02.2013 11:35
apetyczne
Megg 17.02.2013 11:32
oj pyszne :)
msmors 17.02.2013 11:31
smaczne
Agnieszka42 17.02.2013 11:26
JA jeszcze dodaję żurawinę, palce lizać.
Pyszota 17.02.2013 11:16
pycha
magdziorka6 17.02.2013 11:04
mięso kaczki jest poprostu wyborne
angelika14 17.02.2013 11:01
oj dawno nie jadłam kaczuchy ale ta wygląda apetycznie
Wiesława1 17.02.2013 10:51
pyszne
gosia56 17.02.2013 10:45
napewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak