Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z porzeczkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanka
masło 22 dag
cukier puder 0,5 szklanka
cukier kryształ 0,5 szklanka
jaja 2 szt
śmietana kwaśna 4 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
porzeczki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z porzeczkami

Kruche ciasto:
-1 szklankę maki tortowej posiekać z 12 dag masła
- dodać 2 żółtka i 1/4 szklanki cukru pudru
-zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 15 minut
-formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
-piekarnik rozgrzać do 180 stopni
-ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę
-białka ubić na sztywna pianę
-pędzelkiem dokładnie rozprowadzić na cieście łyżkę piany
-ciasto piec przez 5 minut

Masa:
-resztę piany zmiksować z pozostałym cukrem pudrem, śmietaną, aromatem i mąką ziemniaczaną

Kruszonka:
-na patelni roztopić resztę masła z cukrem kryształem
-dodać 1/2 szklanki mąki (ew. dodać więcej, jeżeli nie wchłonie całego tłuszczu)
-smażyć, rozgniatając widelcem, aż wszystko się połączy

Na podpieczone ciasto położyć porzeczki, przykryć je masą z piany i na wierzch rozłożyć kruszonkę.

Piec w 180 stopniach 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 17.02.2013 22:24
smaczna
Joanna46 17.02.2013 07:21
Ładnie wygląda
Magda24 16.02.2013 22:19
pyszna
Wiesława1 16.02.2013 20:38
smakowita
gosia1988 16.02.2013 20:27
super
jolanta19 16.02.2013 19:35
mniam
gosia56 16.02.2013 19:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak