Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z porzeczkami
-1 szklankę maki tortowej posiekać z 12 dag masła
- dodać 2 żółtka i 1/4 szklanki cukru pudru
-zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 15 minut
-formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
-piekarnik rozgrzać do 180 stopni
-ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę
-białka ubić na sztywna pianę
-pędzelkiem dokładnie rozprowadzić na cieście łyżkę piany
-ciasto piec przez 5 minut
Masa:
-resztę piany zmiksować z pozostałym cukrem pudrem, śmietaną, aromatem i mąką ziemniaczaną
Kruszonka:
-na patelni roztopić resztę masła z cukrem kryształem
-dodać 1/2 szklanki mąki (ew. dodać więcej, jeżeli nie wchłonie całego tłuszczu)
-smażyć, rozgniatając widelcem, aż wszystko się połączy
Na podpieczone ciasto położyć porzeczki, przykryć je masą z piany i na wierzch rozłożyć kruszonkę.
Piec w 180 stopniach 20 minut.