Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
kapusta kiszona 0,5 kg
grzyby leśne 2 szklanki
cebula 2 sztuki
pieprz
sól
oliwa
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi

Kroki postępowania

1
Leśne grzyby np.podgrzybki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 2 godziny aby namiękły.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
2
Kapustę kiszoną kroimy w małe kawałeczki i wkładamy do garnka napełnionego wodą, z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Następnie podduszamy na odrobinie oliwy do smażenia. Grzyby leśne gotujemy w wodzie w której je namaczaliśmy. Po ugotowaniu grzybów kroimy je w małe kawałeczki.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
4
Wszystkie ugotowane i podsmażone składniki mieszamy ze sobą w misce ( kapustę, cebulę, grzyby). Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz odrobiną soli.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
5
W drugiej misce wykonujemy ciasto. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki: mąkę, jajko, sól, a następnie powoli i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Jeżeli uda nam się dobrze połączyć składniki, ciasto możemy wyrobić za pomocą widelca.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
6
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką z ostrym kantem wycinamy kółeczka ciasta. Na środek placuszka umieszczamy łyżeczkę farszu i mocno zagniatamy rogi.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto
7
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu wyciągamy je z garnka za pomocą łyżki sitka i hartujemy pod zimną wodą. Na talerzu możemy podawać z smażoną cebulką, albo odrobiną masełka. Smacznego!!
Krok 7 - Pierogi z kapustą i grzybami wg Kasi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anna stelmaszczyk 23.05.2015 19:43
Ale smakowicie wyglądają :)
EWI 04.03.2013 08:28
uwielbiam takie
mysza75 24.02.2013 14:03
Pyszne pierożki takie jak lubię :-)
Alex_M 17.02.2013 17:35
uwielbiam pierogi!!
justys759 16.02.2013 10:11
moje ulubione...
ao_12 16.02.2013 09:47
ależ mi smaka zrobiłaś tymi pierożkami
fotoviderek 16.02.2013 09:30
Takie pierożki są wspaniałe :)
Botwinka 16.02.2013 08:31
pyszne pierogi :)
Konczi 16.02.2013 07:46
uwielbiam te pierożki :)
Boska_Agatka 15.02.2013 22:30
uwielbiam
Kasnaj 15.02.2013 21:39
Pani Henryko też nie wierzyłam aż ten sposób pokazała mi ciocia. Musi pani kiedyś spróbować. Ciasto wychodzi gładkie i mięciutkie ;)
Rafał10 15.02.2013 21:39
Mniam, mniam.
paulina2157 15.02.2013 21:30
uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, zjadłabym je oczami
Henryka2 15.02.2013 21:16
Jak to za pomocą widelca? Z tego co wiem to ciasto się zagniata nie miesza widelcem.Poza tym klasyczne pierożki. Dobre.
pajbek 15.02.2013 21:09
Pierogi są pyszne :-)
Małgorzata106 15.02.2013 20:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak