Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z makiem i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg.
drożdże 5 dkg.
jajko 2 szt.
cukier 2 łyżki
sól szczypta
mleko 1 szkl.
margaryna 1/4 kost. 250g.
masa makowa 1 puszka
kruszonka
margaryna 1/4 kost.
cukier 1/4 szkl.
mąka 1/4 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
lukier
cukier puder 1 szkl.
aromat migdałowy kilka kropli
woda 3 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z makiem i kruszonką

mleko podgrzać margarynę stopić i przestudzić,w naczyniu przygotować rozczyn z drożdży,odrobiny cukru i mąki wymieszanych w odrobinie podgrzanego mleka.W międzyczasie przygotować ciasto do miski wbić jajka dodać cukier dokładnie połączyć ze sobą,dodać wyrośnięty rozczyn,mąkę,sól wlać mleko i wyrabiać ciasto,na koniec dodać roztopiony tłuszcz wyrabiać ciasto aż zacznie odklejać się od ręki,odstawić do wyrośnięcia jak podwoi swą objętość wyłożyć ciasto z miski i rozwałkować w miarę cienko podsypując mąką,na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową,w miarę równo rozprowadzić po całości ciasta i zwijać podobnie jak struclę,po zwinięciu kroić ostrym nożem 1cm.paski układać na natłuszczonej blasze na płasko,odstawić aby podrosły i przygotować sobie kruszonkę,jak podrosną drożdżówki na blasze posypać je kruszonką wstawić do piekarnika i piec w temp.180st.ok.20min.na złoty kolor.Po wystudzeniu utrzeć cukier puder z wodą i aromatem i polać drożdżówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.07.2013 07:19
od kilku dni chodzą za mną drożdżówki, chyba skorzystam z przepisu
caralajna 16.02.2013 08:26
z makiem, to moje ulubione
treonina 15.02.2013 22:05
domowa najlepsza!
Joanna46 14.02.2013 21:34
Pychota
jolanta19 14.02.2013 19:46
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak