Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana zupa francuska

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2
wino czerwone wytrawne 125 ml
wątróbka drobiowa 400 g
olej do smażenia 4 łyżki
serek topiony trójkąciki 4 sztuki
makaron rurki 1 garść
ciasto francuskie 250 g
Kucharek opcjonalnie do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana zupa francuska

Kroki postępowania

1
Wątróbkę kroimy na małe kawałki.
Krok 1 - Zapiekana zupa francuska foto
2
Cebule siekamy na piórka
Krok 2 - Zapiekana zupa francuska foto
3
W rondelku podgrzewamy olej.
Dorzucamy cebule i chwile ją smażymy.
Krok 3 - Zapiekana zupa francuska foto
4
Gdy się przyrumieni dodajemy wątróbkę , delikatnie mieszamy i smażymy chwilę razem.
Podlewamy czerwonym winem.
Krok 4 - Zapiekana zupa francuska foto
5
Dolewamy około 1 litra wody.
Gotujemy do miękkości wątróbki.
Dodajemy serki topione i energicznie mieszając rozpuszczamy je w zupie. Wrzucamy makaron.
Krok 5 - Zapiekana zupa francuska foto
6
Doprawiamy do smaku pieprzem.

Zupę rozlewamy do salaterek z grubej porcelany.
Krok 6 - Zapiekana zupa francuska foto
7
Ciasto francuskie rozkładamy na desce i pomagając sobie pustą salaterką odrysowujemy kształt koła.
Przykrywamy nim salaterki.
Z reszty ciasta wykrawamy gwiazdki, które kładziemy na wierzch ciasta.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wstawiamy salaterki do niego na 15 minut.
Krok 7 - Zapiekana zupa francuska foto
8
Pyszna zupa dla każdego.
Krok 8 - Zapiekana zupa francuska foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 31.10.2013 20:31
świetny pomysł
Motorek 30.03.2013 10:35
bardzo fajna
IZABELA29 20.03.2013 08:43
ja bardzo ją lubię - wątróbkę
anemon 19.03.2013 13:20
Pomysł i wykonanie podobają mi się, ale jak dla mnie wątróbka koniecznie do pominięcia /nie lubię/.
alaaa 17.02.2013 17:24
z wątróbką to bardzo ciekawe
Joanna46 14.02.2013 21:39
Fajna
Gracer 14.02.2013 19:35
Super
olkaaa 14.02.2013 19:20
chętnie spróbuję
romanrafal
romanrafal 14.02.2013 17:46
ęxtra
Ewa104 14.02.2013 11:48
Wersja cebulowej z wątróbką bardzo mi się podoba.Zabieram do ulubionych.
Laila2786 14.02.2013 11:22
fajny przepis
Adam/ZUB3R 14.02.2013 11:14
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak