Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
sól szczypta
mąka 250 g
jajko 5-6 sztuk
cukier waniliowy 2 torebki
śmietanka (27-30%) 1/2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

1.1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać.

2. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie.

3. Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką.

4. Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego. Ciasto to nie zawiera cukru, dlatego można je nadziewać zarówno słodkimi kremami, bitą śmietaną, owocami jak i słonymi farszami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak