Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 50 gram
oliwki czarne Smak 10 szt
mąka tortowa 250 gram
oliwa 6 łyżek
cukier 1/4 łyżeczki
woda letnia 150 ml
sól 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę wraz z cukrem solą i łyżeczką drożdży w proszku,dodać letnią wodę i 3 łyżki oliwy.Zagnieść ciasto w połowie zagniatania dodać pokrojone w drobną kostkę czarne oliwki i ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach.Ja dodałam ser długo dojrzewający, nasz polski,ale można dodać też inny wg.własnego gustu.Zagniatać ciasto dalej aż ser i oliwki równomiernie się rozłożą a ciasto będzie gładkie i elasytczne.
Krok 1 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
2
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25-20 minut aby podwoiło swoją objętość.W tym czasie przygotować blachę do pieczenia,wyścielić ją folią aluminiową i posmarować olejem za pomocą pędzelka.
Krok 2 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
3
Z folii aluminiowej zrobić wałeczki o długości około 15 centymetrów posmarować pozostałą oliwą.Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i partiami wałkować ciasto na grubość około pół centymetra,odcinać nożęm paski o szerokości 1,5 centymetra i rolować w dłoniach.
Krok 3 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
4
Tak zrolowanym ciastem owijać natłuszczone oliwą wałeczki z z folii aluminiowej,zostawiając 1/2 długości ciasta nie zwiniętą,tak jak jest pokazane na zdjęciu.
Krok 4 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
5
Układać przygotowane serpentynki na uprzednio przygotowanej blasze,zachowując odstępy,ułożone posmarować resztą oliwy,posługując się pędzelkiem..Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni(góra-dół),wstawić blaszkę z serpentynkami grissini i piec około 16-18 minut.
Krok 5 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
6
Gotowe grissini-serpentynki wyjąć z piekarnika,ostudzić.Gdy będą zimne wyjąć z nich wałeczki z foli aluminiowej na których były nawinięte,najlepiej to zrobić szybkim ruchem.Smacznego.
Krok 6 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.03.2014 23:47
ależ pyszności
olkaaa 11.07.2013 07:41
chętnie skorzystam z przepisu
barbara11561 03.07.2013 17:20
pyszna chrupiąca przekąska
mirosława4 01.05.2013 19:02
bardzo apetyczne
misia53 27.04.2013 10:29
świetnie wyglądają
Motorek 27.04.2013 10:28
pyszności...
pestka 13.04.2013 00:19
pięknie wyglądają i wyglądają apetycznie
adelajda 06.04.2013 19:18
ładne i smakowite !
Ewelina38 27.03.2013 13:40
cudnie wyglądają :)
[email protected] 14.03.2013 10:41
ale pysznie to wygląda
junox 05.03.2013 22:50
ależ pysznie wyglądają,ciekawe jak smakują??
Dorian 03.03.2013 20:31
Super pysznie wygladaja
aisoglam 27.02.2013 16:32
Bardzo fajny przepis :)
Ada-Gaba 18.02.2013 07:00
wyglądają rewelacyjnie, fajny przepis
Wacław 15.02.2013 13:11
świetny pomysł :)
kate.500 14.02.2013 15:10
super
kate.500 14.02.2013 15:10
super
Krystyna32 14.02.2013 10:26
extra
anemon 13.02.2013 22:00
Świetny pomysł i świetne wykonanie.
czekoladka_m 13.02.2013 20:44
muszą być pyszniutkie;)
babajaga1969 13.02.2013 18:07
ale bym sobie schrupała taki pyszny patyczek - pomysł rewelacyjny :)
Magda24 13.02.2013 17:58
Ha! - jakie bajeranckie wykonanie! - wspaniały i apetyczny pomysł :)
Beata61 13.02.2013 17:45
jakie fajne kręciołki !
justys759 13.02.2013 17:43
pomysłowe
Hanna10 13.02.2013 17:37
pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak