Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 3
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wódka 1 łyżka
sól szcypta
olej do smażenia
cukier puder do posypania
cukier wanilinowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i wódkę. Wyrobić ciasto, a następnie rozwałkować. Pokroić w podłużne pasy o szerokości ok. 3 cm i długości ok 12 cm. W środku każdego paska wyciąć wzdłuż szparkę na długość ok. 5 cm, a następnie przewinąć prze to przecięcie.
W rondelku mocno rozgrzać olej i smażyć faworki z dwóch stron na złocisty kolor. Układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Faworki ułożyć w mice i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 18.02.2013 19:39
super faworki :)
Cukiereczek13 13.02.2013 19:14
pięknie się prezentują ;)
justys759 13.02.2013 17:44
mmm bardzo lubię...
Hanna10 13.02.2013 17:38
uwielbiam faworki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak