Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rybka w ziemniaczanym serduszku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 4 sztuki
ziemniaki gotowane 0,5 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 3 sztuki
mąka 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: rybka w ziemniaczanym serduszku

Kroki postępowania

1
Rybę płuczę w wodzie a potem wycieram ręcznikiem papierowym. Następnie lekko posypuję przyprawą Prymat do ryb. Następnie w naczyniu mieszam jajko, sól i pieprz.
Krok 1 - rybka w ziemniaczanym serduszku foto
2
Najpierw rybę maczam w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej i kładę na rozgrzany na patelni olej.
Krok 2 - rybka w ziemniaczanym serduszku foto
3
Smażę na małym płomieniu by rybka się nie przypaliła a była usmażona w środku.
Krok 3 - rybka w ziemniaczanym serduszku foto
4
Następnie biorę ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz zwykłą tak aby ciasto było gęste i dało się formować ładne kulki, sól, pieprz i przyprawę Prymat do ziemniaków. Wszystko mieszam razem i formuję w małe kulki. Następnie obtaczam je w bułce tartej i wkładam na blaszkę do rozgrzanego piekarnika na 200C. Piekłam ok 30 minut co jakiś czas sprawdzając czy kulki są już przypieczone.
Krok 4 - rybka w ziemniaczanym serduszku foto
5
Na talerzu położyłam rybkę i uformowałam z kulek serduszko:) Można podawać ze swoją ulubioną z surówką bądź z kapusty :)
Życzę smacznego!!
Krok 5 - rybka w ziemniaczanym serduszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 13.02.2013 18:15
Przepis zgłoszony do konkursu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak