Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka zapiekana w kapuście kiszonej

5.0
(289)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Golonka pieczona z kapustą kiszoną, jest wyjątkowo krucha i soczysta. Przygotowanie tego dania jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem, a unoszące się podczas pieczenia zapachy rekompensują czas oczekiwania.

Składniki:

golonka 2 sztuki
kapusta kiszona 70 dag
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ziele angielskie
Kucharek przyprawa uniwersalna
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka zapiekana w kapuście kiszonej

  • sprawdzony przepis krok po kroku 
  • aromatyczna pieczona kapusta
  • świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami

Golonka na kapuście, to tradycyjne danie, które zazwyczaj bardziej smakuje mężczyznom, jednak odpowiednio przygotowana z pewnością przypadnie do gustu również każdej Pani Domu. W tym przepisie obok kruchego mięsa, upieczemy również aromatyczną kiszoną kapustę, która doskonale dopełni smak pieczonej golonki. Ten prosty przepis na golonkę w kapuście cieszy się dużą popularnością, nic dziwnego efekt końcowy jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny! Długi czas oczekiwania możemy wykorzystać na przygotowanie pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree, które doskonale dopełni całość dania. Smacznego!

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno siekamy i złocimy na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
2
Kapustę płuczemy i kroimy w drobniejsze części.
Krok 2 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
3
Do cebuli dodajemy kapustę, sól, pieprz, ok 2 liście laurowe, dolewamy odrobinę oleju i dusimy do miękkości ok 30 minut.
Krok 3 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
4
Golonkę zalewamy wodą. Dodajemy 1 łyż kucharka, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż golonka będzie miękka (ok 1 1/2 godziny).
Krok 4 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
5
Uduszoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy golonki. Mięso przykrywamy kapustą. Całość podlewamy wywarem, w którym gotowały się golonki.
Krok 5 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
6
Golonkę pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!
Krok 6 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto

A może skusicie się także na golonkę duszoną?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz 10.03.2024 11:56
Właśnie wstawiam do piekarnika... dodałem coś od siebie do kapusty...zobaczymy jak wyjdzie
kkm 12.01.2023 12:56
pieczemy pod przykryciem? Z termo czy bez?
Doradca Smaku 13.01.2023 09:06
Tak, należy przykryć całość i piec z funkcją góra-dół :)
Blaszka 14.12.2022 10:45
Właśnie robi się goloneczka.Osobiście nie lubię ale to dla mojej kochanej żony.
Motorek 04.11.2013 07:58
pycha goloneczka
adelajda 23.02.2013 23:18
mój mąż uwielbia !
Bernadeta1 18.02.2013 00:41
ale smakowite jedzonko
reniatka 15.02.2013 16:19
mega pożywne
Wacław 14.02.2013 16:16
lubie takie dania,ale narobiłaś mi smaku
pajbek 13.02.2013 01:18
Pyszne to :-)
Zdzisław 12.02.2013 22:55
dla mnie smaczna
kasiaw 12.02.2013 22:43
wygląda imponująco, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak