Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowa babka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 kg
cukier 25 dkg
stopione masło roślinne 0,5 litra
żółtko jajek 10
drożdże 8 dkg
migdały 5 dkg
mleko 0,5 litra
rodzynki 15 dkg
cukier waniliowy paczka
olejek waniliowy 1 buteleczka
otarta skórka z jednej cytryny
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowa babka

Zaparzyć połowę szklanki wrzącego mleka ¾ mąki. Po ostudzeniu dodać starannie rozkruszone drożdże oraz pół szklanki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i gdy uzyskają kremowy kolor wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, wlać masło roślinne, dodać sól i wyrobić ciasto dolewając mleka. Pod koniec wyrabiania, gdy odchodzi od rąk dodać zapachy, pokrojone migdały, skórkę cytrynową i rodzynki.
Włożyć ciasto do wysmarowanej margaryną formy babkowej do 1/3 wysokości. Gdy ciasto wyrośnie piec w piekarniku o wysokiej temperaturze ok. 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 19.10.2011 22:23
ale wyrosła..
banditka 16.04.2011 10:12
bardzo fajna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak