Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje gołąbki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
ryż 4 torebki
łopatka bez kości 800 gram
cebula 2 szt
kiełbasa 1 laska
smalec 1 szt
masło 100 gram
sól
woda 100-150 ml
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Moje gołąbki

Kroki postępowania

1
Kapuste ugotować oddzielając liscie. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i ugotować.
Krok 1 - Moje gołąbki foto
2
Ugotowac ryż wg przepisu na opakowaniu (ja lubię jak jest miękki). Ugotowane mięso pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Kiełbasę pokroić w kostke podsmażyć na połowie smalcu i masła, pod koniec smażenia dodac drobno pokrojoną cebulę. Podsmażone dodać do ryżu i wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Proporcje mięsa i kiełbasy i cebuli zależą od indywidualnych upodobań. Podane ilości są orientacyjne.
Krok 2 - Moje gołąbki foto
3
Farsz zawijać w liście kapusty. Na spód brytfany do wpiekania lub naczynia żaroodpornego dać plasterki smalcu (1/4 kostki). Układać gotowe gołąbki.
Krok 3 - Moje gołąbki foto
4
Na wierzchy poukładać porkojone w małe kawałki smalec i masło. Podlac wodą. Piec pod przykryciem do miękkości kapusty w piekarniku nagrzanym do około 200stopni. POd koniec pieczenia można odkryc zeby gołąbki się przyrumieniły.
Krok 4 - Moje gołąbki foto
5
Gołąbki podawac z ulubionym sosem.


RADA: rosół powstały podczas gotowania mięsa można doprawić czosnkiem, solą i pieprzem i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Jest pyszny.
Krok 5 - Moje gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.11.2013 00:31
moje ulubione jedzonko
IwonaKa 06.11.2013 00:15
takie gołąbki moge jeść codziennie
Róża1 29.08.2013 23:23
ciekawy pomysł:-)
Malgorzata549 12.08.2013 16:08
pyszności :)
Kamil 03.08.2013 09:29
Robię bardzo podobne, pycha wychodzą:)
Dorota59 29.04.2013 15:01
palce lizać
Alex_M 19.04.2013 15:16
chetnie bym zjadla :)
Justyna Jussstiii 13.03.2013 21:42
ślicznie wygląda
aisza1 19.02.2013 12:10
bardzo lubię gołąbki
gusia1000 15.02.2013 00:37
extra.
eliza135 13.02.2013 11:45
pycha
[email protected] 12.02.2013 21:45
ale mi smak na gołąbki przyszedł mniam
gosia56 12.02.2013 20:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak