Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie wg Kasi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
ziemniaki 0,5 kg
ser biały 300 gram
cebula 2 sztuki
pieprz
sól
oliwa
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie wg Kasi

Kroki postępowania

1
Na samym początku do wykonania farszu do pierogów ruskich musimy obrać ziemniaki i ugotować. Następnie po ugotowaniu ubijamy je tłuczkiem i ostudzamy. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, a następnie na niedużej ilość oliwy podsmażamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ziemniaki, ser, cebulkę.
Krok 1 - Pierogi ruskie wg Kasi foto
2
W dużej misce łączymy mąkę, jajko, szczyptę soli a następnie powoli dodajemy ciepłą wodę. Ciasto możemy zagniatać w misce przy użyciu widelca. Z dobrze zagniecionego ciasta formułujemy kulkę i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.Następnie szklanką wycinamy krążki.
Krok 2 - Pierogi ruskie wg Kasi foto
3
Wszystkie składniki do farszu łączymy ze sobą w misce, przyprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pierogi ruskie wg Kasi foto
4
Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie starannie zagniatamy rogi ciasta formułując pierożki.
Krok 4 - Pierogi ruskie wg Kasi foto
5
Gotowe pierożki gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oliwy aż wypłyną na górę.Następnie cedzakiem wybieramy pierogi z garnka i hartujemy pod zimną wodą. Pierożki można posypać podsmażoną cebulką lub podsmażyć na patelni aby uzyskać chrupiącą skórkę. Smacznego!!
Krok 5 - Pierogi ruskie wg Kasi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 06.10.2013 11:26
bardzo smaczne
Konczi 08.08.2013 08:31
~moje ulubione i takie chrupiące
Botwinka 20.05.2013 07:22
bardzo lubię ruskie a jeszcze przysmażone z chrupiącą skórką :)
Bernadeta1 01.04.2013 18:18
pyszne pierogi
mysza75 15.02.2013 13:10
Uwielbiam :-)
fotoviderek 13.02.2013 07:51
Ruskie są świetne :)
LoLa 13.02.2013 06:36
ruskie moje ulubione:)
LoLa 13.02.2013 06:36
ruskie moje ulubione:)
LoLa 13.02.2013 06:36
ruskie moje ulubione:)
LoLa 13.02.2013 06:36
ruskie moje ulubione:)
LoLa 13.02.2013 06:35
ruskie moje ulubione:)
ewelinapac 12.02.2013 21:24
Uwielbiam pierogi ruskie, zwłaszcza takie jak twoje z cebulką , dobrze doprawione. Najlepsze są takie podsmażane.świetny przepis.
gosia56 12.02.2013 20:35
pycha
Aannkaa82 12.02.2013 19:38
Najbardiej lubie takie podsmażone :)
Aannkaa82 12.02.2013 19:38
Najbardiej lubie takie podsmażone :)
Ania28 12.02.2013 19:14
dokładnie- aż ślinka leci
Gracer 12.02.2013 19:02
wyglądają na smaczne i pewnie takie są
Konczi 12.02.2013 19:00
pyszne
jolanta19 12.02.2013 18:52
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak