Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z truskawkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 3 szt
cukier puder 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
śmietana kremówka 300 ml
truskawki świeże 120 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami

Miskę w której będziemy ubijać białka schłodzić. Ja wstawiłam do lodówki na 30 minut. Przełożyć białka i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana oraz odrobinę octu. Masę wyłożyć do papier do pieczenia lub silikonową formę. Można wcześniej odrysować na papierze koło i wewnątrz niego ładnie rozprowadzić masę. Piekarnik nagrzać do 120 stopni - bez termoobiegu, wstawić bezę i piec 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę to 90 stopni i suszyć około 2,5 godziny. Pozostawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć na ostudzonej bezie. Ozdobić truskawkami i posypać cukrem pudrem.
RADA:
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA PODCZAS PIECZENIA BEZY :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 03.06.2013 16:39
wygląda cudownie
Iwusia 14.03.2013 23:16
uwielbiam takie ciasteczka :)
w mojej kuchni 12.02.2013 12:13
te pyszności widziałam wczoraj na "garnku"...smaczne
Beata61 12.02.2013 10:47
z truskawkami też pewnie pyszne :)
Krzysztof15 12.02.2013 10:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak