Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 600 g
cebula 1
pieczarki 5
jabłko 1
czosnek 3 ząbki
mąka 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
sól
pieprz
bazylia
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z jabłkiem i pieczarkami

Wątróbkę wypłukać i osączyć. Mąkę wymieszać z solą pieprzem do smaku i majerankiem.
Jabłko pokroić na plasterki, wyciąć gniazda nasienne, cebulę i pieczarki pokroić również na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić posiekany czosnek i cebulę, po kilku minutach pieczarki i jabłko, smażyć ostrożnie mieszając. Pod koniec doprawić solą pieprzem, majerankiem i bazylią. przykryć i odstawić. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i układać panierowaną w mące z przyprawami wątróbkę. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron a pod koniec ogień zwiększyć i szybko przyrumienić.
Ułożyć w jednej głębokiej misce razem z podduszonymi jabłkami i pieczarkami na cebulce.
Posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

08.06.2013 19:33
robiłam już dwa razy i jest przepysznaaa !
Megg 12.02.2013 15:54
super uwielbiam wątróbke
Henryka2 12.02.2013 14:10
Ładnie się prezentuje.
stokrotka 12.02.2013 09:55
Ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak