Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 6 szt.
orzechy włoskie do smaku
budyń czekoladowy 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tort orzechowy

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.do biszkopta można dać orzechy zmielone ja tak dałam.biszkopt dzielimy na 2 części i nakładamy budyń zrobiony wg.przepisu na op.i smarujemy dolna cześć biszkopta i przykładamy druga połowa.na wierzch polewamy znowu masą i układamy orzechy wstawiamy do lodówki.napisałam orzechy do smaku bo ja dałam dużo
wierzch sypiemy czekolada

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 11.02.2013 13:53
fajne i pomysłowe ciasto
Pomocnik 11.02.2013 13:51
ale pyszny
IwonaDD 11.02.2013 13:38
uwielbiam orzechy pod każdą postacią,a taki torcik to swietna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak