Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki włoskie
Ugotowane ziemniaki dobrze ugnieść i wymieszać ze zrobionym zaczynem, resztą mąki, resztą drożdży, solą. Następnie włożyć mieszankę do miksera i miksować powoli dolewając wodę. Powinna wyjść gładka masa, którą przykrywamy szmatką i odstawiamy na pół godziny.
Następnie ugniatamy to ciasto, nie powinno się kleić do rąk, jak się klei to posmarować ręce masłem i dalej ugniatać dodając zioła prowansalskie, bazylię, oregano, cebulkę prażoną. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na półtora godziny, powinno podwoić swoją objętość.
Następnie podzielić ciasto na bułeczki, zrobić na wierzchu krzyżyk, lekko poruszyć mąką i przykryć z powrotem szmatką na pół godziny.
Piec w 230 stopniach przez 8 min, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze jakieś 10-15 min.