Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 2
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sałata lodowa 3 liście
majonez tradycyjny 0,5 szklanki
ser żółty 5 plastrów
pomidor 1 sztuka
bułki razowe 5 sztuk
czarne oliwki bez pestek 100 gram
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym

Kroki postępowania

1
Jest to danie, które serwuję rodzince przed wyjściem na miasto. Zwłaszcza dzieci zawsze jęczą, że chcą zapiekankę, gofra czy hamburgera. Taki udawany Fast food sprawi, że nie najedzą się śmieciowego jedzenia na mieście.
Rozpoczynam od zrobienia kotletów. Właściwie są to kotlety mielone, różnica polega na tym, że są dużo większe, cieńsze i trzeba je usmażyć szybko. Mają być chrupiące. Mieszam mięso z łyżką bułki tartej, jedną posiekaną w kostkę cebulką, jajkami i przyprawą do mielonych(do smaku). Całość solę do smaku.
Krok 1 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
2
Lepię kotlety, tak jak wspomniałam, większe niż zwykłe mielone. Mają wystawać z hamburgera. Wiadomo też, że w czasie smażenia się skurczą, więc nie żałujmy sobie;) Obtaczam je w pozostałej bułce tartej.
Krok 2 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
3
Smażę kotlety na oleju na dość dużym ogniu, ale trzeba uważać, żeby ich nie przypalić. W sezonie grillowym można spokojnie wrzucić je na tacce na grilla.
Krok 3 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
4
W międzyczasie przygotowuję sos. Siekam liście sałaty lodowej, jest bardzo krucha więc świetnie się nadaje. Może być też kapusta pekińska, ale jej już tak nie lubię. Siekam oliwki i cebulkę. Kapustę, oliwki, cebulkę i majonez przyprawiam sosem włoskim i solą, następnie mieszam i dostawiam na chwilę żeby się „przegryzło”.
Krok 4 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
5
Gdy już mam kotlety i sos, kroję bułki na pół i podpiekam w piekarniku.
Krok 5 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
6
Na spodzie bułki układam plaster sera, kotlet, plaster pomidora i łyżkę sosu.
Krok 6 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto
7
Przykrywam drugą częścią bułki. Można użyć ketchupu, ale nie trzeba. Wiadomo, dzieci polewają ketchupem wszystko, ale ja nie przepadam. Hamburgery domowe są zdrowszą wersją tego, co można zjeść na mieście. Bardzo polecam. Smacznego.
Krok 7 - Hamburgery domowe z oliwkami i sosem majonezowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 11.02.2013 12:28
uwielbiam takie domowe przysmaki :)
[email protected] 11.02.2013 11:03
tez takiego triku na dzieci stosuje;)
Małgorzata106 11.02.2013 10:52
pycha
ilka_86 11.02.2013 10:12
ale pychotki
babajaga1969 11.02.2013 09:58
pyszniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak