Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak korzenny i buraczki w glazurze

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 2 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szczypta
cynamon 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
sos sojowy 1 łyzka
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
buraczki
burak ćwikłowy 1 kg
miód 100 g
wino 100 ml
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak korzenny i buraczki w glazurze

Buraczki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki.
Kurczaka umyć i oczyścić. Produkty na marynatę wymieszać i przy pomocy pędzelka nasmarować całego kurczaka dokładnie, w środku też. Odstawić na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzać na 220 st. Kurczaka ułożyć w brytwance podlać wodą i resztkami marynaty. Wstawić do gorącego piekarnika na ok półtorej godziny. Polewać od czasu do czasu.
W razie zbyt wczesnego podpiekania skórki przykryć kurczaka kawałkiem folii aluminiowej.

Buraczki pokroić na plastry, podlać miodem wymieszanym z winem i olejem, dusić od czasu do czasu mieszając aż do momentu odparowania płynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 29.08.2015 13:21
Mniam, wygląda pięknie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. :)
fotoviderek 11.02.2013 07:28
Wygląda wspaniale. Pycha :)
Beatris 10.02.2013 23:54
Lubię mięsko z dodatkiem cynamonu. Piękny kurczaczek. Buraczki też przygotowane w ciekawy sposób.
Papryczka 10.02.2013 21:49
ale wypieczony pyszny
BeataJ 10.02.2013 21:44
wygląda rewelacyjnie, z pewnością był bardzo aromatyczny
Cukiereczek13 10.02.2013 21:30
wygląda super ;) musiał być smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak