Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka rumowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1
cukier 1 szkl
jajko 5
mąka 350 g
kakao 2 łyżki
mleko 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
aromat rumowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka rumowa

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodać aromat, utrzeć na jednolite ciasto . Ciasto rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i utrzeć jeszcze chwilę. Formę wysmarować tłuszczem i nakładać łyżką na przemian ciasto ciemne i jasne. Formą postukać by ciasto się wyrównało i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę w temp 180 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 10.02.2013 10:12
inna odmiana zwykłej babki - czy można dodać zwykłego rumu zamiast aromatu?
IwonaDD 10.02.2013 09:55
pięknie wyrosła ta babeczka,pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak