Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z pestkami dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 25 dag
pestki dyni 10 dag
cebula 2 szt
czosnek 8 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z pestkami dyni

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę albo drobno pokroić. Większe pestki dyni pokroić na pół.
Krok 1 - Smalec z pestkami dyni foto
2
Smalec, najlepiej przetopiony przez siebie z podgardla lub słoniny, przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, chili, majeranek. Dusić około 20 minut mieszając co jakiś czas. Dodać pestki dyni i dusić jeszcze około 3 minuty.
Krok 2 - Smalec z pestkami dyni foto
3
Przełożyć do miseczki i pozostawić aż wystygnie. Co jakiś czas należy pomieszać aby składniki były równo rozmieszczone
Krok 3 - Smalec z pestkami dyni foto
4
Posmarować smalcem kromki chleba. Najlepiej smakuje z pomidorem, ogórkiem konserwowym , ćwikłą lub sosem tatarskim
Krok 4 - Smalec z pestkami dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skoter 16.02.2013 15:00
coś innego na kanapki
okrysia 14.02.2013 17:01
Smaczne to!
matesko 11.02.2013 11:19
fajny, chrupiący
gosia56 09.02.2013 12:31
musze zrobic taki smalczyk napewno pycha
Stenka 09.02.2013 12:30
Smalec jest kaloryczny i ma dużo cholesterolu, ale jest bez sztucznych konserwantów wszechobecnych w wędlinach, a dodane składniki zawierają dużo witamin i mikroelemntów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak