Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z polewą czekoladową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dkg
cukier puder 10 dkg
masło 20 dkg
żółtko jajek 1
Polewa:
cukier 15 dkg
czekolada 5 dkg
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z polewą czekoladową

Do mąki dodać, pokruszone na drobne grudki masło, cukier puder, żółtko i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i nadać kształt prostokątny, trójkątny lub kulisty i ułożyć na posmarowanej margaryną blaszce. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć wałkiem ciasta uformowanym w kształcie grzebienia. Wstawić do piekarnika i gdy uzyskamy złoty kolor wyjąć i ostudzić.
Polewa: cukier gotować z wodą- zdjąć pianę, aż będzie gęsty. Po ostudzeniu mieszać drewnianą łyżką do białości, dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać polewę i jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Polać polewą mazurka uważając by masa nie przelała się przez okalający go grzebień.
Gotowy mazurek można ozdobić osączoną konfiturą, orzechami lub migdałami obranymi ze skórek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 20.08.2011 09:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak