Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa zupa krem
czosnku,żeby nadać grzankom aromat czosnkowy.
Pokroić w kostkę, wysypać na blaszkę do pieczenia i podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu około 5 minut.
Wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju, w garnku o pojemności co najmniej 2 l.
Do usmażonej cebuli dodać pokrojone w grubą kostkę marchewkę i seler, wszystko zalać 900 ml wrzątku ,gotować na małym ogniu około 20 minut.
Wlać 100 ml mleka kokosowego i gotować jeszcze 5 minut.
Pod koniec gotowania dodać kawałek drobno pokrojonej ostrej papryczki,curry i posolić do smaku, całość zmiksować.
Jeśli komuś nie pasuje lekko słodkawy smak może dodać łyżkę soku z cytryny, ale nie jest konieczny.
Na talerzu dekorować świeżą kolendrą oraz uprażonym na patelni słonecznikiem. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Smacznego :)
Dokładna waga składników zupy ze zdjęcia to: marchew 640 g, seler 85 g, cebula 140 g, ale mała różnica nie powinna mieć większego wpływu na smak.
Mleko kokosowe możemy zastąpić śmietanką do zup i sosów.