Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

antrykoty wołowe 600 g
marynata
oliwa 4 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
grubo mielony pieprz do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pomidory 2
czosnek 2 ząbki
masło 60 g
sos barbecue
ketchup 300 ml
musztarda angielska 1 łyżka
sos worcester 1 łyżka
miód pszczeli 100 ml
czosnek 2 ząbki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
groszek zielony 300 mrożony
Papryka słodka mielona Prymat 1 (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami

Umyte i osuszone mięso skropić oliwą, następnie natrzeć musztardą i odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku, a następnie sos odstawiamy do przegryzienia.
Zamarynowane antrykoty obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, podczas smażenia doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 5 - 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso zostawiamy na chwilę, aby soki się wchłonęły, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozostawiamy tylko miąższ, który kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy i podsmażamy go na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory - całość smażymy około 3 minut.
Stek podajemy z groszkiem i sosem barbecue. Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 23.05.2015 11:46
strasznie dużo składników tej marynaty, muszę wybrać się na zakupy
ben-ka 30.07.2014 13:46
Z wielką chęcią bym zjadła,uwielbiam wołowinę.
Granita 17.03.2013 14:40
sama nazwa "antrykot" od zawsze wzbudza we mnie ślinotok;danie smacznie podane
Laila2786 28.02.2013 20:15
super,bardzo ładnie wygląda
EWI 08.02.2013 21:33
ciekawe
Renata22 08.02.2013 16:31
To danie udowadnia, że zimowe jedzenie nie musi być nudne!;)
aisoglam 08.02.2013 16:04
Śmakowicie się prezentuje :) Rewelacyjne połączenie smaków!
Beata61 08.02.2013 15:54
Super prezentacja :)
Gracer 08.02.2013 15:15
pysznie wygląda, do takiej kuchni mi daleko ale uczyć się muszę :)
babajaga1969 08.02.2013 15:00
jakie zdrowe i apetyczne danie :)
Konczi 08.02.2013 14:45
jak zawsze smacznie u Ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak