Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 250 gram
mąka 320 gram
śmietana 1 szkl
Krem:
mleko 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 szt
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem

Ciasto: na stolnicę dać mąkę, margarynę i śmietanę i wszystko razem zagnieść. Dać na kilka godzin do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na dwie części i upiec w dwóch brytwankach o wymiarach 23x38 cm. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
Krem: odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim mąke i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlać rozrobioną mąkę z żółtkami i mieszać aż zakipi. Zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem.
Przekładać: placek potem krem i drugi placek. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 22.12.2013 22:37
apetyczne ciasto
czekoladka_m 08.02.2013 22:19
Przypomina mi karpatkę, którą baaardzo lubię;)
Amellia 08.02.2013 21:36
pyszniutkie!
Amellia 08.02.2013 21:36
pyszniutkie!
Magda24 08.02.2013 18:55
pyszne
gosia1988 08.02.2013 16:12
smakowicie wygląda; poproszę kawałek :)
Gracer 08.02.2013 15:16
pycha, do kawy i nie tylko
babajaga1969 08.02.2013 15:04
jaka apetyczna kremówa! - ekstra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak