Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki (chrust)

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
gęsta śmietana 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
cukier drobny 2 łyzki
wódka 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
margaryna w kostce 2-3 łyzki
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki (chrust)

Z podanych składników zagnieść ciasto, porządnie wyrobić i wybić. Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką na cienki placek. Pokroić na wąskie paski, ja robię ok. 3cm x 10cm, na środku zrobić nacięcie i wywinąć przekładając przez nie jeden koniec paska. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron. Osączyć na papierze, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 16.04.2013 13:26
bardzo smaczne
SylwiaMagdaSabin 08.02.2013 12:03
po wczorajszym obżarstwie ciężko patrzeć na pączki i faworki:-) ale sama też zaraz dodam moje:-) pozdrawiam
sanielcia 08.02.2013 11:25
mmm..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak