Ciasto korzenne z Grenady

Ciasto korzenne z Grenady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gałka muszkatołowa

  • skórka z limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki soli, półtorej szklanki cukru, 1 szklanka niesolonego masła pokrojonego na kawałki, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonego cynamonu, półtorej łyżeczki startej skórki z limonki, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 3 jajka, pół szklanki mleka.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wysmarować tłuszczem blaszkę o wymiarach 30 x 15 cm. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać po jajku, skórkę z limonki, gałkę, cynamon i ziele angielskie. Dodać mąkę oraz mleko. Wymieszać i przełożyć do blaszki. Piec 75 do 90 minut aż patyczek będzie suchy. Po 10 minutach wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

13.10.2011 13:57
świetny przepis

rosik93

22.04.2011 01:45
mniam

Karolina92

13.11.2010 13:53
pieknie sie prezentuje, tak zachecajaco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat