Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z Grenady

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gałka muszkatołowa
skórka z limonki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z Grenady

SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki soli, półtorej szklanki cukru, 1 szklanka niesolonego masła pokrojonego na kawałki, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonego cynamonu, półtorej łyżeczki startej skórki z limonki, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 3 jajka, pół szklanki mleka.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wysmarować tłuszczem blaszkę o wymiarach 30 x 15 cm. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać po jajku, skórkę z limonki, gałkę, cynamon i ziele angielskie. Dodać mąkę oraz mleko. Wymieszać i przełożyć do blaszki. Piec 75 do 90 minut aż patyczek będzie suchy. Po 10 minutach wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 13.10.2011 13:57
świetny przepis
rosik93 22.04.2011 01:45
mniam
Karolina92 13.11.2010 13:53
pieknie sie prezentuje, tak zachecajaco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak