Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z ziarnami i makiem - na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka żytnia 120 g
zakwas pszenno-żytni 2/3 szkl.
sól 1 łyżeczka
płatki owsiane 1/3 szkl.
len 2-3 łyżki łamany
otręby żytnie 1/4 szkl.
otręby pszenne do posypania blaszki
zarodki pszenne 2 łyżki
mak 1 łyżka
słonecznik łuskany 3-4 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
smalec do blaszki
woda 400 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami i makiem - na zakwasie

Kroki postępowania

1
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, żytnią, otręby żytnie, zarodki pszenne, sól, płatki owsiane, mak i ziarenka.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni z ziarnami i  makiem - na zakwasie foto
2
Dolać zakwas rozpuszczony w ciepłej wodzie i wszystko wymieszać mikserem.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni z ziarnami i  makiem - na zakwasie foto
3
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki posypanej otrębami pszennymi.
Wyrównać powierzchnię i posypać ziarenkami.
Foremkę nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin.
Ciasto musi mieć czas i nieco ciepła, aby zakwas zdołał je podnieść.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni z ziarnami i  makiem - na zakwasie foto
4
Upiec w piekarniku nagrzanym do 175-180*C przez 60-80 minut.
Po 30 minutach można włożyć na spód piekarnika miseczkę z wodą, aby wytworzyła się para.
Upieczony chleb wyjąć z foremki i postukać w jego spód - powinien wydawać głuchy dźwięk.

Ja zazwyczaj po godzinie pieczenia wyjmuję chleb z foremki i dopiekam 15-20 minut na kratce.

Odstawić do przestygnięcia - przynajmniej na godzinę lub półtorej.
Chleb krojony niedługo po upieczeniu będzie gliniasty, klejący i nie będzie go łatwo pokroić...
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni z ziarnami i  makiem - na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 15.04.2014 07:43
bardzo fajny
Kasia36 07.02.2013 19:58
ile dodatków, takiego jeszcze nie jadłam, smaczny i zdrowy
Habibi 07.02.2013 10:43
wiola333 - spokojnie i cierpliwie poczekaj chociaż kilka minut - za sensowny komentarz dostałabyś ode mnie plusik, ale widzę, że jesteś bardzo niecierpliwa...
Konczi 07.02.2013 10:23
super, podoba mi się a jaki apetyczny mniam
Kasnaj 07.02.2013 10:15
pycha
wiola333 07.02.2013 10:09
z zakwasem pysznie
wiola333 07.02.2013 10:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak