Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo proste faworki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 80-90 gram
serek biały/Philadelphia/ 100 gram
proszek do pieczenia 1 szczypta
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania
olej do smażenia .... .....

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo proste faworki

Serek umieścić w misce, dodać szczyptę proszku do pieczenia i mąkę /ilość uregulować,by ciasto miało dobrą konsystencję miękkiego ciasta makaronowego/.
Ciasto wyrabiać krótko, po czym owinąć w folię spożywczą i schłodzić
ok.30-40 min. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką/ tylko w razie potrzeby/ cieniutko rozwałkować .Pokroić na na ukośne paski o dł.10-12cm i szer.2-3cm, naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przewlec jeden koniec, przeciągnąć. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Faworki powinny być delikatnie przyrumienione.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.02.2016 10:36
faworki smaczne, robię tez taki dosyć często , szybko znikaja z talerzy
Magda24 06.02.2013 22:32
smaczne
czekoladka_m 06.02.2013 22:09
Wyglądają bosko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak