Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarska zapiekanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 0,75 szklanki
kasza jęczmienna 0,25 szklanki
fasolka szparagowa 1 szklanka
małe cząstki brokuła 1 szklanka
marchew pokrojona w paski 1 szklanka
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
masło 1 łyżka
olej 3 łyżki
mozzarella 300 g
cebula 0,5 szklanki
papryka 0,5 (pokrojona w kostkę)
seler naciowy 1 (pokrojony)

Przepis i sposób przygotowania na: Jarska zapiekanka

Kaszę gryczaną i jęczmienną dokładnie opłukać i odcedzić, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Po dwóch minutach zaprzestać gotowania, dodać łyżkę masła oraz pół łyżeczki soli i pozostawić kaszę na palniku, pod przykryciem, na około 20 minut.
Na patelni podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i seler naciowy, smażyć około 5 minut. Dodać brokuły, paprykę i fasolkę szparagową wcześniej pokrojoną i lekko podgotowaną, najlepiej na parze, oraz 2 łyżki śmietany, dolać 100 ml wody i dusić około 5 minut, doprawić do smaku.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć kaszą, na kaszę nałożyć warzywa, a na warzywach pokrojony ser mozzarella w plastrach, posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, podawać z surówką lub jak na zdjęciu ze świeżym pomidorem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.08.2014 17:07
chętnie bym spróbowała, zapowiada się pysznie
Margo1 13.08.2013 19:03
pięknie wyglada , na pewno smaczna
Mysiunia 06.02.2013 20:40
podoba mi się Twoja propozycja :)
manaika 06.02.2013 18:22
super
anja3107 06.02.2013 17:33
ekstra
Marta1986 06.02.2013 17:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak