Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowy deser dla dwojga

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 2
miód 1,5 łyżki
cynamon Prymat 0,5 łyzeczki
konfitura żurawinowa 6 łyżeczek
wino czerwone 300 (półsłodkie)
Goździki całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowy deser dla dwojga

Kroki postępowania

1
Prawdziwie miłosny deser dla zakochanych – gruszki w winnej glazurze w wyjątkowo smacznym wydaniu. Ponadto przygotowując ten deser upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, gdyż w efekcie końcowym będziemy mieć gotowy nie tylko wspaniały i nietypowy deser, ale również aromatyczne, grzane wino – idealny deser i napój na romantyczny wieczór we dwoje.. : )

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki – jak na wyjątkowy wieczór przystało muszą być najwyższej jakości! : ) Użyłam prawdziwego miodu z mniszka lekarskiego oraz domowej roboty wina jeżynowo-gronowego (robiła moja siostra). Do tego goździki i cynamon Prymat.
Krok 1 - Walentynkowy deser dla dwojga foto
2
W pierwszej kolejności obieramy specjalną obieraczką gruszki – od góry w dół, nie dookoła gdyż będą gorzej wyglądać, ważne aby pozostawić szypułki. Do niewielkiego rondelka wlewamy wino, dodajemy miód, goździki i cynamon – podgrzewamy na wolnym ogniu i ciągle mieszamy aby miód się rozpuścił. Następnie wkładamy do wina gruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Moje gruszki były dość twarde dlatego gotowałam je aż 12 minut i były idealne, jednak jeśli gruszki są miękkie to wystarczy nawet 5 minut. Pilnujemy aby wino nam nie wykipiało.
Krok 2 - Walentynkowy deser dla dwojga foto
3
Gruszki zaraz po wyjęciu z wina przekładamy do miski z mielonymi orzechami i dokładnie je obtaczamy i dociskamy.
Krok 3 - Walentynkowy deser dla dwojga foto
4
Na dwóch, niewielkich talerzykach układamy po 3 łyżeczki konfitury i układamy na środku gruszki – podajemy jako walentynkowy deser razem z lampką grzanego, aromatycznego wina.
Krok 4 - Walentynkowy deser dla dwojga foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 13.05.2013 10:12
Nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale z pewnością i smakuje :)
Rafał10 08.02.2013 18:49
super połączenie ! Gruszka wygląda świetnie i napewno jest przepyszna :)
Betka 08.02.2013 13:30
rewelacja;)
caralajna 08.02.2013 08:23
gruszka w winie jest piszna, ładnie wygląda oblepiona orzechami
MAR3STA 07.02.2013 18:30
ślicznie podany, super
pajbek 07.02.2013 12:33
Myślę, że Twoja druga połowa będzie zachwycona :-)
anja3107 07.02.2013 11:45
super
Katarzyna/kate1980 06.02.2013 22:36
śliczny
Magda24 06.02.2013 22:14
wspaniały :)
goofy9 06.02.2013 16:27
świetny deser
dwa pokoje z kuchnią 06.02.2013 15:21
bardzo efektowne
SmakolykiJoanny 06.02.2013 15:17
Zgłoszenie przyjęte do konkursu
Beatris 06.02.2013 15:07
Ja zrobiłabym ten deser bez goździków, ale to dlatego, że ich po prostu bardzo nie lubię. Deser wspaniały, w dodatku dobrze opisany, z ładnym zdjęciem.
dodi 06.02.2013 14:47
pomysłowo!!!!!!!!!!!!!!
cukiereczek 06.02.2013 14:45
apetyczne
Paolcia 06.02.2013 14:26
apetycznie wygląda
Krakowianka 06.02.2013 14:23
ajaj ale smaczne :)
Bogumiła
Bogumiła 06.02.2013 14:22
bardzo fajny pomysł
elka1986 06.02.2013 14:15
super!
Sandra9 06.02.2013 14:12
oj pyszności!
Monika58 06.02.2013 14:04
super pomysl, prosty a, efektowny ;)
msmors 06.02.2013 14:04
jaki fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak