Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEROMAK !

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier puder 3 łyżki
masło 1/2 kostki
jajko 2 szt
śmietana 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: SEROMAK !

MASA SEROWA :
80 dag twarogu
4 jajka
1 szkl cukru pudru
1/2 kostki masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
garść rodzynek ( jak ktoś lubi )

Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramy lub wyrabiamy ręką. Następnie dodajemy cukier puder, roztopione masło i rozrobiony budyń. Gotową masę serową łaczymy z ubitymi białkami i rodzynkami.


MASA MAKOWA :
40 dag maku mielonego
1/2 kostki masła
1 szkl miodu
5 jajek

Do sparzonego i zmielonego z cukrem maku dodajemy roztpione masło, miód i wbijamy jajka. Dobrze mieszamy aby masa była gładka.


Składniki ciasta zagniatami, rozwałkowujemy i wykładamy na wyścieloną papierem, polaną olejem i posypaną bułką tartą blachę. Na ciasto kładziemy masę serową , a następnie masę makową. Pieczemy w temp 180 stopni około 50-60 minut. MOżna polać polewą czekoladową lub lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 23.05.2013 22:28
smaczne ciastko
kasiek 04.05.2013 20:36
bardzo chętnie bym zjadła
Katarzyna59 23.03.2013 18:22
bardzo apetyczny
agnieszka214 06.02.2013 18:18
fajne ciasteczko często go robie
dodi 06.02.2013 14:51
pomysłowo!!!!!!!!!!!!!!
Bogumiła
Bogumiła 06.02.2013 14:34
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak