Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

proste pulpeciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
bazylia 0,5 łyżeczki
przecier pomidorowy 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
woda 0,5 litra
ser żółty 10 dkg
olej do smażenia
kostka rosołowa 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: proste pulpeciki

Kroki postępowania

1
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz sól, pieprz, paprykę i bazylię. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy aż będzie się ładnie łączyć. Robimy małe kulki.
Krok 1 - proste pulpeciki foto
2
Na rozgrzanym oleju podsmażamy nasze pulpeciki aż się zarumienią.
Krok 2 - proste pulpeciki foto
3
Do gotującej się wody dodajemy kostkę rosołową i wrzucamy do niej ostrożnie kulki. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek oraz sól i pieprz od smaku. Zagęszczamy startym żółtym serem. Gotujemy jeszcze 5-10 min.
Krok 3 - proste pulpeciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 13.10.2013 11:40
bardzo smaczne:-)
Aleksandra/Olcia 22.07.2013 19:51
proste i pyszne
3asia 06.02.2013 14:52
ktoś może mi powiedzieć dlaczego nie mogłam dodać kolejnego kroku do przygotowań ani teraz nie mogę dodać zdjęcia gotowej potrawy?
Bogumiła
Bogumiła 06.02.2013 14:37
bardzo fajny pomysł
gosia56 06.02.2013 14:33
NAPEWNO PYSZNE
Piotr-21 06.02.2013 14:00
bardzo dobre
w mojej kuchni 06.02.2013 13:54
też lubię
Ewelina47 06.02.2013 13:50
ja bardzo lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak