Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ugniecione ziemniaki 400 g
jajko 2
gałka muszkatałowa do smaku
łosoś filet 250 g
oliwa 2 łyżki
sól kamienna do smaku
sok z cytryny kilka łyżek
kardamon 4 ziarenka
szpinak świeży 400 g
cebula 1
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny kilka łyżek
Koperek suszony Prymat 2 łyzeczki
oliwa 1 łyzka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do wysmarowania
byłka tarta do obsypania formy
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem

Kroki postępowania

1
Łososia wyciagnąć z opakowania,natrzeć solą,pieprzem,skropić sokiem z cytryny oraz oliwą.Włożyc do naczynia żaroodpornego ,ułożyć kardamon i wstawić do piekarnika.Piec do czasu aż nie będzie surowy w środku ale uważać by nie piekł się zbyt długo i się nie wysuszył. Ja piekłam w 180 C.
Krok 1 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
2
W między czasie opłukać szpinak,sparzyć go wrzątkiem,odcedzić.Na patelni rozgrzać oliwę,cebulę posiekać i posiekaną wrzucić na gorącą oliwę. Zrumienić.Dodać przecisnięty czosnek,koperek i szpinak.Dusić na małym ogniu przez ok 5 min,doprawić do smaku solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 2 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
3
Formę wysmarować masłem i posypac bułką tartą.
Jajka ubić na puszystą pianę,można dodać odrobinę soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ugniecione ziemniaki, ubijać do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość.Doprawić pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.
Krok 3 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
4
Formę do tart napełnić ciastem ziemniaczanym,pomagając sobie czystą,naoliwioną dłonią.Zostawić trochę ciasta na wierzch.
Krok 4 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
5
Na ciasto wyłożyć szpinak,potem upieczonego,rozdrobnionego łososia,na końcu resztę ciasta .Ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam esy-floresy:).Wszystko skropić delikatnie oliwą.
Krok 5 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
6
Formę wstawić do nagrzanego do 170 C i piec do czasu aż ciasto się zrumieni.
Krok 6 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto
7
Doskonała na ciepło choć na zimno też smaczna i lepiej się kroi.
Krok 7 - Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 12.03.2013 22:32
super połączenie i do tego pięknie wygląda:)
[email protected] 14.02.2013 10:31
pyszny pomysł
Aneta27 10.02.2013 11:40
Dziękuje:)
Monika58 08.02.2013 22:06
apetyczna
Aneta27 07.02.2013 09:49
Dziekuję:)
Magda24 06.02.2013 22:16
przepyszne danie :)
KasiaK90 06.02.2013 20:51
wygląda mega smacznie
Aneta27 06.02.2013 19:21
Dziekuje Wam za tak fajne komentarze:) Tarta wyszla bardzo dobra, przy okazji jej robienia mozna sobie wykorzystac ziemniaki z obiadu ,jest pyszna:)
Granita 06.02.2013 14:21
świetnie dobrane składniki
cooleczka 06.02.2013 13:03
wyborna
aisoglam 06.02.2013 12:33
Pysznie się prezentuje, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Monika-twin 06.02.2013 11:53
musi byc pyszne
Pomocnik 06.02.2013 11:51
smakowita
babajaga1969 06.02.2013 11:50
pyszna tarta, smaczne składniki, dobrze dobrane - apetyczny kawałek dania :)
paulina2157 06.02.2013 11:36
smaczne i zdrowe robię podobną tyle że zamiast ziemniaczków makaron dodaje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak