Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z pieczarkami duszona w piwnym sosie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 3
ocet winny 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta
suszona papryka szczypta
Rozmaryn suszony Prymat szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
oliwa 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
pieczarki 350 g
cebula biała 1
Pieprz cytrynowy mielony Prymat szczypta
sól szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2
cząber zczypta
śmietana kremówka 2 łyżki
zmielone nasiona kolędry szczypta
sok z cytryny do smaku
biała kapusta pół główki
piwo jasne 2 szklanki
karkówka 800 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami duszona w piwnym sosie

Kroki postępowania

1
Karkówkę kroimy w plastry,nacieramy przyprawami(solą,pieprzem,lubczykiem,papryką,rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy oliwę,na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i listki laurowe,gdy cebula się zeszkli wrzucamy ponownie mięso i wszystko zalewamy piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem mięso żeby się dusiło.
Krok 1 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
2
W czasie ,gdy mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.
Krok 2 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
3
Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy listki laurowe oraz pokrojoną w paski cebulę.Gdy cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy kapustę oraz przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy śmietanę,natkę i doprawiamy sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem.
Krok 3 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
4
Gdy karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu piwnego i dodajemy do niego śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.
Krok 4 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
5
Podajemy z kapustą i ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi.
Krok 5 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta27 06.02.2013 08:29
Dzięki jordi:)
jordi 06.02.2013 00:54
pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak