Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie faworki pieczone /chiacchiere/

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 40 gram
masło 25 gram
likier Limoncello 2-3 łyżki
sól 1 szczypta
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej do smażenia .. ..
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie faworki pieczone /chiacchiere/

Kroki postępowania

1
-Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli.
-Wbić jajko i żółtko , dodać miękkie masło, likier.
-Wyrobić gładkie, elestyczne ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować /podsypywaćw razie potrzeby niewielką ilością mąki/.
-Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku.
Krok 1 - Włoskie faworki pieczone  /chiacchiere/ foto
2
-Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta.
Krok 2 - Włoskie faworki pieczone  /chiacchiere/ foto
3
-Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru.
Krok 3 - Włoskie faworki pieczone  /chiacchiere/ foto
4
Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem/można dodać wanilię/
Krok 4 - Włoskie faworki pieczone  /chiacchiere/ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 06.02.2013 09:13
FAJNE
jordi 06.02.2013 00:56
Włosi to jednak potrafią sobie dogodzić;)
Fiffi 05.02.2013 22:41
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak