Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

5.0
(66)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na smażoną mirunę z chrupiącą skórką - danie świetne na obiad lub do podania na świąteczny stół. Delikatne mięso, obtoczone w mące i smażone na oleju to prosta potrawa, ale jakże smaczna. Smażoną mirunę możecie podać z sałatą, sałatką z kapusty kiszonej czy talarkami pieczonych ziemniaków.

Składniki:

filet z miruny ze skórą 600 gramów
sok z cytryny z 1/2 owocu szt
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 6-8 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Filety z miruny z chrupiącą skórką robi się niezwykle prosto. Należy pamiętać, aby ryba była osuszona, delikatnie panierowana i włożona na naprawdę rozgrzany olej, skórą do góry. Miruna smażona jest gotowa w kilka minut. Ryby smażnone podawajcie z kwaskowymi warzywami - kapustą kiszoną, sałatą z vinaigrettem. Świetnie do smażonej miruny niej pasują frytki czy pieczone ziemniaczki.

Kroki postępowania

1
Filety z miruny rozmrozić,umyć i osuszyć,pokroić na porcje.Doprawić białym pieprzem,solą do smaku i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny,odstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 1 - FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ foto
2

Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować najpierw z obu stron w mące, a następnie tylko z jednej strony tej bez skóry w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Tak przygotowaną rybę do razu kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, tak aby skóra była u góry.

Krok 2 - FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ foto
3
Smażyć kawałki ryby na średnim ogniu około 4 minuty a następnie przewrócić rybę na drugą stronę zwiększyć ogień i smażyć następne 4 minuty aż skórka będzie chrupiąca.
Krok 3 - FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ foto
4

Zdjąć gotowe filety z miruny z patelni. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. 

Krok 4 - FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna 08.09.2023 13:10
Najpierw smazy się od strony skóry a nie odwrotnie
VardaVirgo 24.11.2017 13:51
Rewelacyjny przepis, pyszna ryba. Wszyscy się nią u mnie zajadają. Właśnie przygotowuję ją na obiad :D
23.12.2013 22:33
o rany, ale zgłodniałam
Łukasz15 15.10.2013 07:44
Bardzo lubię
olkaaa 03.08.2013 10:33
wygląda kusząco
Wacław 28.05.2013 15:04
smaczny ten obiad :)
mirosława4 25.03.2013 16:59
smaczna i zdrowa rybka
Zosia1 16.03.2013 23:52
jeszcze nigdy miruny nie jadłam
barbara11561 10.03.2013 12:20
świetna rybka
kate.500 18.02.2013 19:08
apetyczna rybka
Krystyna32 12.02.2013 06:29
pycha
adelajda 07.02.2013 10:00
bardzo lubię ryby
Ada-Gaba 06.02.2013 06:54
fajny pomysł na dobry obiadek
Joanna23 06.02.2013 05:19
pycha
apetytnawiecej 05.02.2013 23:09
mniam
Sroczka 05.02.2013 22:50
Bardzo smakowicie przygotowana rybka.
Renataj 05.02.2013 21:55
Powiem szczerze że jeszcze miruny nie próbowałam ale wygląda bardzo zachęcająco.
treonina 05.02.2013 21:06
wspaniałe!
Adamorek 05.02.2013 21:06
świetna ta ryba
Ela6 05.02.2013 21:04
Świetna
waniliowapanienka 05.02.2013 20:48
Już dawno nie jadłam ryby, świetny pomysł na obiadek, jutro wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak