Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka w sosie paprykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 1 kg
kiełbasa podwawelska 25 dag
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
masło 4 dag
wywar warzywny 300 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
śmietana 18 proc 15 dag
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka w sosie paprykowym

Brukselkę oczyścić i umyć. Na głąbach naciąć na krzyż, aby mogła się równomiernie ugotować.Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zeszklić w nim cebulę, czosnek i kiełbasę. Dodać do garnka osączoną brukselkę.Dolać gorący wywar. Gotować na małym ogniu ok.20 minut. Roztrzepać śmietanę, paprykę i mąkę ziemniaczaną. Zagęścić nią sos, jeszcze raz zagotować. Doprawić na ostro solą, cukrem i papryką.
Danie jest bardzo smaczne z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak