Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony królik

5.0
(549)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na królika pieczonego w  całości. Mięso królika przed pieczeniem należy zamarynować, a potem piec ok. 2 godzin w piekarniku.

Składniki:

królik 1
cebule 2
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/3 łyżeczka
soli 1 łyżeczka
przyprawy do pieczonego kurcza 1 łyżeczka
masło kilka kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony królik

Jak piec królika?

Królika pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, w dwóch etapach:

-1 etap: w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez 60 minut;

- 2 etap: w temperaturze 200°C bez termoobiegu przez 30-40 minut;

Kroki postępowania

1
Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Krok 1 - Pieczony królik foto
2
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Krok 2 - Pieczony królik foto
3
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Krok 3 - Pieczony królik foto
4

Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę 170 stopni (termoobieg) i czas na 60 minut. Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni  (wyłączyć termoobieg) i dodatkowy czas 30-40 minut. Po upieczeniu królik jest soczysty, a mięso dobrze odchodzi od kości.

Krok 4 - Pieczony królik foto
5

Podawać np. z ziemniakami i surówką (u mnie była z papryki, pomidora i ogórka).

Krok 5 - Pieczony królik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marysiasia 03.01.2024 15:48
Robiłam na spontanie. Miałam królisia 1.4 kg piękna bestia wysportowana z lidla. Zrobilam tak przyprawy ale bez papryki pieprz rozmaryn lisc laurowy sol roozdziezylam batarlam zostqwilam do wieczora 6 h na balkonie. Polałam piwem dodalam 2 jablka i wrzucilam do goracego piecyka. Pieklam bez termooboegu z kubkiem wody obok w 250 stopniach przez godzine i zostawilam calkiem na noc nastepnego dnia dorzucilam ziemniaki (podlalam napojem kokosowym i masla nalozylam) w plasterkach i pieklam 40 minut w 200 stopniach. Sluchajcie... jadlam królika 2 razy w zyciu i zawsze bylo to dziwne i odrzucające. Ten wyszedl niesamowicie miekki maślany soczysty odchodzacy ale nie memlasty i monolity. Smakował kurczakiem a nie wiatrem. Nigdy w zyciu nie jadlam lepszego mięsa.
Tomasz 04.12.2023 22:57
Niestety królik wyszedł jak kapeć pomimo stosowania się do przepisu. Nie polecam.
Nick 08.10.2023 20:47
Po godzinie mięso całkiem surowe
Doradca Smaku 09.10.2023 09:12
Po godzinie mięso nie będzie jeszcze upieczone. Królika pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, w dwóch etapach: -1 etap: w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez 60 minut; - 2 etap: w temperaturze 200°C bez termoobiegu przez 30-40 minut;
Beata 15.12.2022 23:17
Ja także robiłam krolika z tego przepisu krok po kroku po upieczeniu w tej temperaturze i czasie który jest podany w przepisie królik jest twardy :/
Yapadeusz 05.01.2020 15:23
Według tego przepisu, królik jest poprostu niedopieczony, niemówiąc już o jakimś dochodzeniu mięsa od kości
Beata 15.12.2022 23:18
Zgadzam się a robiłam wszystko jak w przepisie
teresa18 05.02.2013 20:11
swietnie przyrządzony
miroslawa 05.02.2013 18:04
pyszności, smaki z dzieciństwa
Anna133 05.02.2013 17:09
dużo czosnku dużo masła smaczne na pewnoe
Beata61 05.02.2013 16:39
Apetycznie wygląda ten królik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak