Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy w piegi

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąki ziemniaczanej 5 łyżka
mąki tortowej 6 łyżka
cukru 4 łyżka
cukru waniliowego 1 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
płatków czekoladowych 1/2 szk
masa
śmietany kremówki 500 ml
cukru 1 łyżka
gorzkiej czekolady. 200 g
mlecznej czekolady 50 g
DODATKOWO:
mlecznej czekolady 50 g
motylki cukrowe
różowy cukier błyszczący
poncz lub sok do nasączenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy w piegi

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek wlać żółtka i połączyć je z białkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki czekoladowe i wymieszać. Obroty robota zmniejszyć do minimum i nadal ubijając dodawać po łyżce mąki z płatkami i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Krok 1 - Tort czekoladowy w piegi foto
2
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z tortownicy, odwrócić go do góry spodem i wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki. Mały rondelek z wodą nastawić na ogień i zagrzać wodę.
Krok 2 - Tort czekoladowy w piegi foto
3
Na rondelek postawić metalową miskę, połamać czekoladę na kawałki i doprowadzić ja do rozpuszczenia ale nie wolno jej zagotować. Roztopioną czekoladę przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno z jedną łyżką cukru a następnie wlać chłodną ale płynną czekoladę i wymieszać masę. Teraz zabrać się do przełożenia tortu. Położyć pierwszy krążek, nasączyć go ponczem ( ja użyłam soku owocowego zmieszanego z odrobiną wody ). Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować powierzchnię i zakryć drugim krążkiem.
Krok 3 - Tort czekoladowy w piegi foto
4
Ponownie nasączyć biszkopt i wyłożyć kolejną porcję masy. Rozsmarować i zakryć ostatnim plackiem. Resztę masy wyłożyć na górę tortu, rozsmarować po powierzchni i po bokach. Widelcem można zrobić wzorki. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, posypać nią górę tortu, następnie posypać motylkami i cukrem błyszczącym.
Krok 4 - Tort czekoladowy w piegi foto
5
Gotowy tort schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
Krok 5 - Tort czekoladowy w piegi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 27.11.2015 11:55
ale super tort
Agnieszka_B 05.02.2013 20:15
Piękne ciacho!
GOSIA18 05.02.2013 19:55
super przepis
miroslawa 05.02.2013 18:07
super, napewno smaczny
kala9287 05.02.2013 16:35
uwielbiam takie smaki
ZEWA 05.02.2013 15:51
O tak Aniu, jest pyszna :)
Anna133 05.02.2013 15:47
robię podobną mase i ją uwielbiam
Barbara/zuza22_85 05.02.2013 15:38
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak